Колкото и да ни се иска да се пришием към Европата, поне откъм кухня България си е с едното краче в Ориента. Много от ястията, които готвим ежедневно се приготвят и в останалите балкански държави, а и в Турция.

Кавърмата също е типична за южната ни съседка, макар там да се приготвя основно с агнешко месо. У нас, макар да съм я готвила и с пилешко, най-много се харесва със свинско месо. Затова и ще ви напиша рецептата така, както я приготвих днес.

Гювечето е поочукано. От мама ми е, а нея я няма вече 18 месеца. Затова ми е скъпо, нищо че не е идеално. В него обаче само сервирам кавърмата, иначе я приготвих в тиган тип уок. И тъй като не обичам да готвя само за едно хранене, количеството продукти е като за две хранения на трима по-ящни 😀 Вие, разбира се, може да ги намалите наполовина.

Необходимите продукти:

1 кг свински бут

500 грама гъби печурки

3 стръка праз

2 малки домата – обелени и настъргани – ако нямате или не ви се занимава – 1 лъжица доматено пюре

сол, черен пипер, олио, чубрица, червен пипер

Почиствате и нарязвате месото на малки хапки. Запържвате го в олиото с щипка сол, когато се запечата добавяте измития и нарязан праз. Добавяте малко вода и оставяте да се задушава, докато празът омекне. Добавяте гъбите, доматите и оставяте отново да се задушава. Точно в този момент аз слагам 1-2 парченца масло 😉

Малко преди да изключите котлона сложете и подправките – червен пипер, черен пипер и чубрица.

Поднесете топло, а картофената салата за гарнитура у нас е неизменност 🙂

Да ви е сладко!