Овчарският пай е ястие, което спасява положението винаги, когато трябва да приготвите нещо бързо за гости, но същевременно е много вкусно.
Образно казано приготвянето му е разделено на две части.
Първата е да си приготвите картофено пюре. Обелвате и нарязвате при необходимост картофите, за да бъдат еднакви по размер. Заливате ги със студена вода и слагате сол. Когато са готови, ги пасирате с преса, а ако нямате такава ги намачкайте много хубаво с вилица. Не препоръчвам пюрирането да се прави с блендер или пасатор, защото високата скорост прави от картофите чист туткал 😀
Към пасираните картофи прибавете щедро количество масло, сол, малко черен пипер и леко затоплено прясно мляко. Никога не слагайте студено мляко, защото няма да се поеме от картофите и пюрето ви няма да стане пухкаво.

След като сте готови с пюрето, сложете 1-1,2 кг кайма в дълбок тиган тип уок. Добавете мазнина и 2 глави ситно нарязан лук. Когато се запържи се добавят два ситно нарязани моркова, около 200 мл смлени домати (говорили сме вече, че аз готвя с домати от буркан, смлени без люспи и семски ;-)). Сместта се оставя да покъкри за около 10 минути на тих огън. След това се добавят червен пипер, кимион, чубрица и ситно нарязани кисели краставички. Аз слагам по 5-6. След още десетина минути се отстранява от огъня.

В йена или керамична тава се изсипва каймата. Върху нея внимателно се разстила пюрето и се настъргва кашкавал. Пече се на 180 градуса до готовност.

Да ви е сладко!