Напоследък забелязвам, че много хора предпочитат чуждоземните риби като ципура и лаврак. Аз обаче, като стара и консервативна Баба, ще ви предложа рецептата от моето детство, която и до днес ми е любима. С нея искам да реабилитирам скумрията, като достъпна, но и вкусна риба.

Приготовлението ще ви отнеме не повече от 5 минути за четири риби. А печенето – още около час. Но няма нужда да й баете 😉 Използвайте времето, за да приготвите една картофена салата. Двете са просто неразделни 😀

Необходими продукти за 4 порции

4 скумрии
1 буркан „Омния“ смлени домати без семки и люспи
1/2 глава лук
4 скилидки чесън
сол, черен пипер и малко олио

Измивате и изчиствате хубаво скумрията. Поръсвате коремчето на всяка една със сол и пипер и нареждате вътре резен лук и нарязаната на лентички скилидка чесън. Когато и четирите риби са готови, сипвате в тавата, в която ще ги печете малко олио и половината от буркана с домати. Слагате върху това рибата и внимателно я покривате с останалите домати.
Печете около 45 минути на 160-170 градуса. Ниската температура не изсушава рибата, докато се пече, а я оставя сочна. Накрая вдигате градусите на 200 за не повече от 10 минути.

Сервирате както вече казах с картофена салата и чаша хубаво вино!

Да ви е сладко!